بهداشت مناسب دست ها، از جمله شستن کامل دست ها، برای جلوگیری از انتشار میکروب ها و کاهش خطر عفونت بسیار مهم است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) برای اطمینان از شستشوی موثر دستها، گامهای خاصی را دنبال میکند. در اینجا یک راهنمای جامع در مورد نحوه صحیح شستن دست ها، از جمله نکات اضافی برای حفظ بهداشت دست ارائه شده است.
مرحله 1: دستان خود را خیس کنید
با خیس کردن دستان خود با آب تمیز و جاری شروع کنید. دمای آب تاثیر قابل توجهی بر اثر شستن دست ها ندارد. با این حال، بسیاری از مردم استفاده از آب گرم را راحتتر میدانند.
مرحله ۲: استفاده از صابون
به اندازه کافی صابون بمالید تا تمام سطوح دست هایتان را بپوشاند. استفاده از صابون ضروری است زیرا به از بین بردن کثیفی، روغن ها و بسیاری از انواع میکروب ها از پوست شما کمک می کند.
مرحله 3: کف دست ها را به هم بمالید
کف دست های خود را به شدت و با حرکات دایره ای به هم بمالید. این عمل به ایجاد کف کمک می کند و به صابون اجازه می دهد تا به تمام نواحی دست شما برسد.
مرحله 4: انگشتان در هم تنیده
انگشتان خود را در هم بچسبانید و به هم بمالید. اطمینان حاصل کنید که بین هر انگشت را کاملا تمیز کرده اید.
مرحله 5: پشت دست ها را مالش دهید
یک کف دست را روی پشت دست دیگر قرار دهید و انگشتان خود را قفل کنید. پشت انگشتان خود را با حرکات دایره ای به کف دست بمالید. این روند را با دست دیگر تکرار کنید.
مرحله ۶: شست را تمیز کنید
انگشت شست چپ خود را با کف دست راست خود بگیرید و آن را در یک حرکت چرخشی مالش دهید. این مرحله را برای انگشت شست دیگر نیز تکرار کنید.
مرحله ۷: نوک انگشتان را تمیز کنید
برای تمیز کردن نوک انگشتان، آنها را به صورت دایره ای به کف دست مقابل بمالید. برای هر دست تکرار کنید.
مرحله 8: کاملاً بشویید
دستان خود را زیر آب تمیز و جاری نگه دارید تا تمام صابون و کف آن شسته شود. اطمینان حاصل کنید که تمام باقی مانده صابون شسته شده است.
مرحله 9: خشکی دست ها
دست های خود را با استفاده از یک حوله تمیز یا خشک کن هوا خشک کنید. در صورت استفاده از حوله، از تمیز بودن و ترجیحاً یکبار مصرف بودن آن اطمینان حاصل کنید. از استفاده از حوله های مشترک خودداری کنید، زیرا میتوانند حامل میکروب باشند.
مرحله 10: شیر آب را ببندید
پس از خشک کردن دست ها، از یک حوله یا دستمال برای بستن شیر آب استفاده کنید. این به جلوگیری از آلودگی مجدد دستان شما کمک می کند.
مرحله 11: از ضدعفونی کننده دست (اختیاری) استفاده کنید
اگر آب و صابون به راحتی در دسترس نیست، میتوانید از ضدعفونی کننده دست بر پایه الکل که حداقل 60 درصد الکل دارد استفاده کنید. ضدعفونی کننده را کف یک دست خود بمالید و آن را روی تمام سطوح دست خود بمالید تا خشک شود.
نکات اضافی برای بهداشت خوب دست:
- دستهای خود را مرتباً بشویید، مخصوصا قبل از غذا خوردن، پس از استفاده از دستشویی، پس از سرفه یا عطسه، و پس از لمس سطوح مشترک.
- از صابون ملایمی استفاده کنید که پوست شما را تحریک نکند.
- مطمئن شوید که دستان خود را حداقل به مدت 20 ثانیه بشویید، معادل دو بار خواندن “تولدت مبارک".
- زیر ناخنهایتان را با استفاده از برس ناخن یا با مالیدن آنها به کف دستهایتان تمیز کنید.
- از دست زدن به صورت خود، مخصوصا چشم ها، بینی و دهان خود با دست های شسته نشده خودداری کنید.
- تکنیک های صحیح شستن دست ها را از سنین پایین به کودکان آموزش دهید.
- در صورت در دسترس نبودن آب و صابون، ضدعفونیکنندههای دستی حاوی الکل همراه داشته باشید.
- اشیاء و سطوحی که مکرر لمس می شوند را به طور مرتب تمیز و ضد عفونی کنید.
- در هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بپوشانید.
- از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید.
- با دور انداختن دستمالهای استفادهشده، بهداشت تنفسی را به خوبی رعایت کنید.
- برای کاهش خطر ابتلا به برخی عفونتها، با واکسیناسیون بهروز باشید.
- از هرگونه دستورالعمل اضافی ارائه شده توسط مقامات بهداشتی محلی در طول شیوع یا بیماری های همه گیر پیروی کنید.
به یاد داشته باشید، شستن صحیح دست ها یک راه ساده و در عین حال موثر برای جلوگیری از گسترش بیماری ها و حفظ سلامت کلی است. برای اطمینان از بهداشت بهینه دست، این مراحل و نکات را در برنامه روزانه خود بگنجانید.